Pochodzenie i produkcja żywności cz. 2
Opis
Prezentowany środek dydaktyczny zgodny jest z wymaganiami programowymi wychowania przedszkolnego i kształcenia zintegrowanego. Stanowi pomoc w realizacji treści z zakresu edukacji polonistycznej, środowiskowej, przyrodniczej, technicznej. Stwarza nauczycielowi możliwości swobodnego wykorzystania na zajęciach i lekcjach szkolnych.
Na prezentowaną pomoc dydaktyczną składają się zestawy trzech historyjek obrazkowych, prezentujących tematykę
Bardzo pomysłowym udoskonaleniem sposobu korzystania z opisanego środka dydaktycznego jest welurowa tabliczka, do której można przyczepiać elementy ruchome na rzepach. Całość pomocy dydaktycznych umieszczona jest w dużej, tekturowej teczce, funkcjonalnie służącej nauczycielowi do przechowywania.
Pakiet edukacyjny zawiera: - 19 plansz, - 38 kart B-3, - 322 elementów ruchomych, - Plansze oprawione są w listwy z zawieszką, -- Tyły plansz zaopatrzone w magnesy do montowania na tablicy szkolnej metalowej, - Poradnik metodyczny | ||
Tematy plansz: | ||
Część D Cukier: - D1 Sianie buraków, - D2 Zbieranie buraków, - D3 Droga do cukrowni, - D4 Cukrownia, - D5 Schemat produkcji cukru, - D6 W sklepie, - D7 Spożywanie wyrobów cukierniczych, - D8 Zastosowanie cukru. |
Część E Olej: - E1 Pole z łanami rzepaku, lnu, słonecznika, soji,
- E2 Zbieranie roślin oleistych i droga do olejarni, - E3 Olejarnia zewnątrz, - E4 W olejarni. - E5 W sklepie, - E6 Spożywanie posiłku (pączki), - E7 Zastosowanie oleju Część F Sól: - F1 Kopalnia soli (wypłukiwanie), |